Playing Safe Or Takut Gagal?

Tengah baca2 status FB kawan2, ternampak this one interesting quote from bro Adhadi.

“Optimis akan mencari peluang dalam setiap keadaan yang dialaminya. Pesimis akan membayangkan worst case scenario dalam setiap cabaran, mengimaginasikan kegagalan dan akibatnya, langsung tidak akan berusaha untuk mencapai apa mereka inginkan.”

Buatkan aku teringat kat sorang mamat yang dulu pernah tinggal serumah & keje under aku as programmer. Mamat ni kalau aku ajak dia buat apa2 @ travel anywhere, dia mesti mention pasal worst case scenario. Punya la susah nak buat apa2 decision @ xtvt sbb dia asyik fikir worst case scenario. Siap browsing web buat research. Aku pun rasa ni banyak pengaruh TV la kot or he just wanted to play safe all along. Come on la there won’t be any fun if semua play safe. Keje dia sbg programmer, mula2 kerja datang KL innocent lah dia buat je semua task tapi lama2 dia memilih kerja. Sampai la dia marah aku passing kerja yg aku x bole setelkan kat dia (aku mmg anggap dia sbg high-lvl programmer sebab codes dia memang bagus). In the end, he quitted, balik kampung dengan alasan nak kerja berbakti kepada negeri tempat kelahiran & jaga mak ayah. So takpa la biarkan je la kalau itu yang dia nak.

But a few months later, aku dpt info dia dah datang balik KL staying somewhere else & kerja kat company IT lain yg aku pun tahu org2 dalam company tu, pun masih bekerja as a programmer šŸ™‚ And till now 2010, dia masih lagi sama. Ingatkan dah kaya (dia suka baca buku usahawan & baca kisah2 biografi tokoh2 kaya) tapi aku tgk dia masih lagi di takuk yang lama. Masih buat programming macam dulu masih lagi mengetuk keyboard. Masih bekerja di bawah arahan supervisor. Dan masih lagi begitu.

Sedih bila tengok anak bangsa kita macam tu. Cakap pung pang buat pung pang, masih di situ. Esok bila dah tua, anak cucu tanya dulu masa muda buat apa, tah apa nak dijawabnya. Ada apa2 utk dibanggakan? Ke tumpang bangga tengok anak bangsa lain?

Aku? Apa plak aku dah buat & achieve? How about u guys? šŸ™‚

P/S : Dah lama tak merepek meluahkan perasaan. Sorry for the bahasa rojak. Hopefully mesej sampai šŸ™‚ Renung2kan & selamat beramal…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *